Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesi

25.12.2025 tarihli resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ve değişikliklere yer verilmiştir.

 

16 Eylül 2008 tarihli ve 26999 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikler, özellikle kripto varlık hizmet sağlayıcılarını kapsayan düzenlemelerle dikkat çekmektedir. Aşağıda, yürürlüğe giren yeni düzenlemelerin ana hatları ve önemli maddelerdeki değişiklikler özetlenmiştir.

MADDE 1: Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıların Kapsamına Dahil Edilmesi

Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrasına eklenen yeni bentle birlikte, “Kripto varlık hizmet sağlayıcılar” ifadesi düzenlemeye dahil edilmiştir. Bu değişiklikle, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının da suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik yükümlülükler kapsamına girmesi sağlanmıştır.

MADDE 2: Kurum Politikalarının Genişletilmesi

  1. maddenin birinci fıkrasına yapılan eklemelerle, kurum politikaları kapsamında şu hususlar yer almaktadır:
  • Malvarlığının Dondurulması Kararlarının İhlali: 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ve 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun kapsamında alınan malvarlığı dondurma kararlarının ihlali risklerinin tanımlanması ve azaltılması.
  • Elektronik Transfer ve Kripto Varlık Transferleri: Gönderici ve alıcı bilgileri dikkate alınarak müşterilerin ve işlemlerin sürekli izlenmesine yönelik tedbirlerin alınması.

MADDE 3: Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcılarla İş İlişkilerinde Yeni Tedbirler

  1. maddenin birinci fıkrasına eklenen yeni fıkralarla:
  • Finansal Kuruluşlar ve Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları Arasındaki İlişkiler: Asgari olarak belirli tedbirlerin uygulanması ve işlem sınırları belirlenmesi gerekmektedir.
  • Ödeme Hizmetlerinde Yeni Düzenlemeler: Ödeme aracının kabulü hizmeti kapsamında gerçekleştirilen işlemlerde ek kontrol ve izleme tedbirlerinin alınması zorunluluğu getirilmiştir.

MADDE 4: Uyum Görevlisi Yardımcılarının Atanması

  1. maddenin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklikle, birden fazla uyum görevlisi yardımcısı atanacak durumlarda, ilk uyum görevlisi yardımcısının atanmasında süre şartının aranması gerekliliği eklenmiştir.

MADDE 5: Uyum Görevlisi Niteliklerinde Değişiklikler

  1. maddenin bazı bendlerinde yapılan değişikliklerle:
  • Sermaye Piyasası Kanunu İhlali: 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ifadesi güncellenmiştir.
  • Uzmanlık Gereksinimleri: Uyum görevlisi olarak Hazine ve Maliye Uzmanı olma şartı eklenmiştir.
  • Uyum Görevlisi Sicili: Uyum görevlisi olarak yetkilendirilmiş kişilerin sicile kayıtlı olması şartı getirilmiştir.
  • Denetim ve Tecrübe Şartları: Başkanlık tarafından belirlenen şartlar dışında ek koşullar aranmayacaktır.

MADDE 6: Uyum Görevlisi Atama Süreçlerinde Değişiklikler

  1. maddenin birinci fıkrasındaki süre şartı kaldırılmış ve yerine yeni düzenlemeler eklenmiştir:
  • Yeni Atama Süresi: Uyum görevlisi yardımcısı için yeni atama, ayrılış tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapılması gerekmektedir.
  • Geçici Görevden Ayrılmalar: Uyum görevlisinin izin, hastalık gibi nedenlerle geçici olarak görevden ayrılması durumunda da aynı süre içinde yerine bir yardımcının atanması zorunludur.

MADDE 7: Yeni Kapsamların Eklenmesi

  1. maddenin birinci fıkrasına eklenen yeni ibarelerle, orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar ile tasarruf finansman şirketleri de düzenlemenin kapsamına dahil edilmiştir.

MADDE 8: Kapsamın Genişletilmesi

  1. maddenin (a), (b), ve (c) ibareleri, (e) ibaresi ile genişletilmiştir. Bu sayede, ek şartlara tabi yeni düzenlemeler getirilmiştir.

MADDE 9 ve MADDE 10: Risk Yönetimi ve İzleme Faaliyetlerinin Geliştirilmesi

  1. ve 32/A maddelerine eklenen yeni fıkralar ile:
  • Malvarlığının Dondurulması Kararları: Bu kararların ihlali, uygulanmaması ve bunlardan kaçınılması risklerine yönelik çalışmalar ve kontroller kapsamına alınmıştır.
  • Müşteri ve İşlem İzleme: Müşterilerin ve işlemlerin sürekli izlenmesine yönelik tedbirlerin alınması zorunluluğu getirilmiştir.

MADDE 11: Uyum Görevlisi Olarak Yetkilendirme

32/B maddesi eklenerek, uyum görevlisi olarak yetkilendirilmek isteyenlerin başvuru şartları, mesleki eğitim, yetkilendirme sınavı ve sicil kaydı gibi detaylar Bakanlıkça belirlenecektir.

MADDE 12: Geçici Hükümler

Geçici 1. maddeye eklenen fıkralar ile:

  • Kripto Varlık Hizmet Sağlayıcıları: Faaliyette bulunan ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından faaliyette olduğu ilan edilen kripto varlık hizmet sağlayıcılarının, uyum görevlisi ve yardımcısını bir ay içinde ataması gerekmektedir.
  • Elektronik Ticaret Aracı Hizmet Sağlayıcılar: Orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının, üç ay içinde uyum görevlisini ataması zorunluluğu getirilmiştir.

MADDE 13: Yürürlüğe Giriş

Yönetmeliğin çeşitli maddelerinin farklı tarihlerde yürürlüğe girmesi düzenlenmiştir:

  • 2, 3, 7, 9 ve 10. Maddeler: 25 Şubat 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • 5. Maddenin (b) ve (c) Bentleri ile 8. Maddenin Düzenlemeleri: 25 Aralık 2025 tarihinde yürürlüğe girecektir.
  • Diğer Hükümler: Yayım tarihinde yürürlüğe girecektir.

MADDE 14: Yürütme Yetkisi

Yönetmeliğin hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütmektedir.

 

Sonuç

Yapılan bu kapsamlı değişiklikler, özellikle kripto varlık hizmet sağlayıcılarını düzenlemelerin kapsamına dahil ederek, finansal sistemde şeffaflığı ve güvenliği artırmayı hedeflemektedir. Uyum programlarının güçlendirilmesi, risk yönetiminin iyileştirilmesi ve uyum görevlisi niteliklerinin netleştirilmesi, suç gelirlerinin aklanması ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik önemli adımlar olarak değerlendirilmektedir. Hukuk ve finans sektöründe faaliyet gösteren kurumlar, bu yeni düzenlemelere uyum sağlamak için gerekli adımları atmalıdır.

 

 

Orjinal Metin

SUÇ GELİRLERİNİN AKLANMASININ VE TERÖRÜN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLERE UYUM PROGRAMI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 16/9/2008 tarihli ve 26999 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“ı) Kripto varlık hizmet sağlayıcılar,”

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

“Kurum politikası, 7/2/2013 tarihli ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun ile 27/12/2020 tarihli ve 7262 sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun kapsamında malvarlığının dondurulması kararlarının ihlali, uygulanmaması ve bunlardan kaçınılması risklerine yönelik olarak riskin tanımlanması, değerlendirilmesi, izlenmesi ve azaltılmasına yönelik çalışmalar ile söz konusu yaptırımların uygulanmasına yönelik gelişmiş kontrolleri de kapsar. Kurum politikası kapsamındaki izleme ve kontrol faaliyetlerinde malvarlığının dondurulması kararları ve potansiyel eşleşme kriterleri dikkate alınarak müşterilerin ve işlemlerin devamlı olarak izlenmesine yönelik tedbirler alınır. Bu kapsamda elektronik transfer ile kripto varlık transfer mesajlarında yer alan gönderici ve alıcı bilgileri de ayrıca dikkate alınır.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkralar eklenmiş ve diğer fıkra buna göre teselsül ettirilmiştir.

“(2) Finansal kuruluşların kripto varlık hizmet sağlayıcılarla iş ilişkisi tesisinde, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının ise müşterileriyle iş ilişkisi tesisi ve kimlik tespiti gerektiren diğer işlemlerinde asgari olarak birinci fıkranın (c), (ç) ve (e) bentlerinde yer alan tedbirler uygulanır, ayrıca tutar ve işlem sayısı sınırı belirlemeye yönelik uygun tedbirler alınır. Finansal kuruluşlar tarafından kripto varlık hizmet sağlayıcılarla iş ilişkisi tesisi üst seviyedeki görevlinin onayına bağlanır.

(3) 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentleri ile (c) bendinde yer alan ödeme aracının kabulü hizmeti kapsamında temin edilen terminal aracılığıyla gerçekleştirilen ödeme hizmetinde (terminal hizmeti), müşteriyle (üye işyeri) iş ilişkisi tesisi ve kimlik tespiti gerektiren diğer işlemlerde asgari olarak birinci fıkranın (a) ila (f) bentlerinde yer alan tedbirler uygulanır. Birinci fıkranın (f) bendinde yer alan tedbir bankalar tarafından uygulanmayabilir. Söz konusu terminallerin iş ilişkisinin amacına uygun olarak kullanıldığı veya ilgili mevzuatında izin verilen haller dışında başka kişilere kullandırılmadığı düzenli olarak kontrol edilir; bu kapsamda herhangi bir aykırılığın tespiti halinde iş ilişkisine son verilmesi de dahil olmak üzere gerekli tedbirler alınır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “nitelikleri taşıyan” ibaresinden sonra gelmek üzere “en az” ibaresi ve aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Birden fazla uyum görevlisi yardımcısı atanacağı durumlarda, süre şartı ilk uyum görevlisi yardımcısının atanmasında aranır.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır:

a) Birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun” ibaresi “mülga 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu ile 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun” olarak, (d) bendinde yer alan “veya uzman” ibaresi “veya Hazine ve Maliye Uzmanı” olarak değiştirilmiştir.

b)  Birinci fıkrasına (d) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki bent eklenmiş ve diğer bentler buna göre teselsül ettirilmiştir.

“e) Uyum görevlisi olarak yetkilendirilmiş ve Başkanlıkça tutulan uyum görevlisi siciline kayıtlı olmak,”

c) Aynı maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Başkanlıkta; idareci olarak fiilen dört yıl veya yardımcılıkta geçen süre dahil Hazine ve Maliye Uzmanlığı görevlerinde fiilen on iki yıl veya denetim elemanlarından fiilen on iki yıl süreyle çalışmış olanlar uyum görevlisi olarak yetkilendirilir. Bu fıkra uyarınca yetkilendirileceklerde bu maddede belirtilenler dışında başkaca şart aranmaz.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin birinci fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “ve 16 ncı madde hükümlerine göre yeni atama ayrılış tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapılır” ibaresi yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiş, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “atanana kadar” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya uyum görevlisinin izin, hastalık ve benzeri nedenlerle geçici olarak görevden ayrılması halinde” ibaresi, “yerine” ibaresinden sonra gelmek üzere “bir” ibaresi eklenmiştir.

“Uyum görevlisi ve 16 ncı maddesinin üçüncü fıkrasının birinci cümlesi kapsamında gerekmesi halinde uyum görevlisi yardımcısı için yeni atama, ayrılış tarihinden itibaren en geç otuz gün içinde yapılır.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “saklama hizmeti veren kuruluşlar” ibaresinden sonra gelmek üzere “, orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar ile tasarruf finansman şirketleri,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde yer alan “(a), (b) ve (c)” ibaresi “(a), (b), (c) ve (e)” şeklide değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 31 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Birinci fıkranın (ç) bendi kapsamında yürütülen risk yönetimi ile izleme ve kontrol faaliyetleri 6415 sayılı Kanun ile 7262 sayılı Kanun kapsamında malvarlığının dondurulması kararlarının ihlali, uygulanmaması ve bunlardan kaçınılması risklerine yönelik çalışmalar ile söz konusu yaptırımların uygulanmasına yönelik gelişmiş kontrolleri de kapsar. Bu kapsamda malvarlığının dondurulması kararları ve potansiyel eşleşme kriterleri dikkate alınarak müşterilerin ve işlemlerin devamlı olarak izlenmesine yönelik tedbirler alınır.”

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 32/A maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Birinci fıkra kapsamında yürütülen risk yönetimi ile izleme ve kontrol faaliyetleri 6415 sayılı Kanun ile 7262 sayılı Kanun kapsamında malvarlığının dondurulması kararlarının ihlali, uygulanmaması ve bunlardan kaçınılması risklerine yönelik çalışmalar ile söz konusu yaptırımların uygulanmasına yönelik gelişmiş kontrolleri de kapsar. Bu kapsamda malvarlığının dondurulması kararları ve potansiyel eşleşme kriterleri dikkate alınarak müşterilerin ve işlemlerin devamlı olarak izlenmesine yönelik tedbirler alınır.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğe 32/A maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“Uyum görevlisi olarak yetkilendirme

MADDE 32/B- (1) Uyum görevlisi olarak yetkilendirilmek isteyenlere ilişkin başvuru şartları, alacakları mesleki eğitim, yetkilendirme sınavı, uyum görevlisi sicili tutulması ve konuya ilişkin diğer hususlar Bakanlıkça belirlenir. Bakanlık söz konusu hususları yükümlüler bakımından ayrı ayrı belirlemeye yetkilidir.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesine aşağıdaki fıkralar eklenmiştir.

“(7) 6362 sayılı Kanunun geçici 11 inci maddesinin yürürlüğe girdiği tarihte kripto varlık hizmet sağlayıcılığı faaliyeti yürüten ve bu kapsamda Sermaye Piyasası Kuruluna başvuranlardan Sermaye Piyasası Kurulu tarafından faaliyette bulunduğu ilan edilenler, 17 nci maddede yazılı şartları haiz uyum görevlisi ve yardımcısını bu fıkranın yayımı tarihinden itibaren bir ay içinde atarlar. Bu yükümlüler uyum programlarını uyum görevlisinin atanmasından itibaren en geç bir ay içinde oluştururlar. Uyum programı kapsamında belirlenen kurum politikalarına ilişkin Ek-1/A’da yer alan taahhüt formlarını da aynı tarihe kadar Başkanlığa gönderirler.

(8) Halihazırda faaliyette bulunan orta, büyük veya çok büyük ölçekli elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılar ile tasarruf finansman şirketleri, 30 uncu maddede yazılı şartları haiz uyum görevlisini bu fıkranın yayımı tarihinden itibaren üç ay içinde atarlar.”

MADDE 13- Bu Yönetmeliğin;

a) 2 nci, 3 üncü, 7 nci,  9 uncu ve 10 uncu maddeleri 25/2/2025 tarihinde,

b) 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (c) bentleri ile 8 inci maddesi 25/12/2025 tarihinde,

c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 14- Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.