Kripto Para ve Borsa Hesabı Haczi

Tarihte Lidyalılar tarafından bulunan para günümüzde teknolojik gelişmeler ile birlikte değişen şartlarla birçok evrim yaşamıştır. Para önce devletlerin otoritesine girmiş ardından kredi kartı, banka kartı gibi elektronik ortamlarda kullanılmaya başlanmıştır. Günümüzde ise gelişen teknoloji ile kripto paralar ortaya çıkmıştır. Kripto paraların büyük bölümü bir merkeze veya hiçbir ulusa bağlı olmayan blockchain teknolojisi kullanılan dijital para birimidir.

Kripto paralar henüz birçok ülke tarafından tam olarak belirli bir statüye konmuş olmasa da, dünya çapında büyük bir işlem ve para hacmine sahiptir. Bu sebeple bazı ülkeler kripto paralara ön yargılı yaklaşımlar sergilerken bazı ülkeler ise kripto paralara karşı daha olumlu yaklaşmıştır.

Ülkemizde, kripto paraya olan ilgi gün geçtikçe artmakta ve ekonomik olarak büyük bir piyasa haline gelmektedir. Ülkemizde kripto para piyasası için henüz bir düzenleme yapılmamıştır. Bu nedenle hukuki bir zemini olmayan kripto paralara karşı devletimiz hukuki bir zemin oluşturma çalışmaları içerisindedir. Kripto para piyasasında yatırımları bulunan kişiler ellerinde bulundurdukları kripto paraları miras olarak bırakabilirler. Bu sebeple aslında ülkemizde hukuki bir zemine oturmaya başlamıştır. Fakat kripto paralar için menkul kıymet olarak alım – satımda mı kullanılacağı yoksa emtia olarak mı kullanılacağı devlet tarafından henüz yasal bir zemine oturtulmamıştır. Fakat son dönem uygulamalarda kripto para borsası üzerine icra daireleri tarafından haciz işlemi uygulanmaktadır. İcra daireleri, Türk kripto para borsalarında borçlunun bilgilerini ve hesaplarına erişimi hakkına sahiptir. Bununla birlikte kripto paralar yasal bir düzenleme yapılmamış olmasına karşın Türk kripto borsalarında haciz işlemi gerçekleştirebilir. İcra İflas Kanunu 89.maddesi gereğince kripto borsa piyasalarına haciz ihbarnamesi gönderilerek borçlunun hesaplarına haciz işlemi uygulanmasını ve bu şekilde haciz işleminin tatbik edilmesini isteyebileceklerdir. Kripto para piyasalarında borçlunun, borç miktarı kadar olan kısmına bloke işlemi uygulanmalıdır. Borç miktarını aşan kısım için haciz işlemi uygulanamayacaktır.

 

 

Ülkemizde Bulunan Kripto Borsaları

 

ENKOİN YAZILIM TEKNOLOJİLERİ

COİNZO TEKNOLOJİLERİ

ELİPTİK YAZILIM VE TİCARET

BN TEKNOLOJİ A.Ş.

BİTEXEN TEKNOLOJİ

PAPELEKS TEKNOLOJİ

NARKASA YAZILIM TİCARET

PARONEX TEKNOLOJİ YAZILIM

KOİNİM BİLİŞİM

ICRYPEX BİLİŞİM

BİLİRA TEKNOLOJİLERİ

BİTAY TEKNOLOJİLERİ SANAYİ TİCARET

B FINTECH BİLGİ TEKNOLOJİLERİ LTD

BİTLO TEKNOLOJİ

PARİTEX TEKNOLOJİ VE YAZILIM HİZMETLERİ

PARİBU TEKNOLOJİLERİ

TRADER TECHNOLOGY BİLGİ VE İLETİŞİM HİZMETLERİ

İKİPARA TEKNOLOJİLERİ

BİTCİ TEKNOLOJİLERİ

VEBİTCOİN TEKNOLOJİLERİ DANIŞMANLIK VE DIŞ TİCARET

TOMYA TEKNOLOJİ

MAKPORA TEKNOLOJİ TİCARET

OM TEKNOLOJİ

FİNTECH BİLGİ TEKNOLOJİ YAZILIM

KANYON KURUMSAL HİZMETLER

KOİNEKS TEKNOLOJİ

TROYA KURUMSAL HİZMETLERİ

HELENEX BİLİŞİM

BITTURK BİLİŞİM VE TİCARET

KH TEKNOLOJİ

GÜNEY NET İLETİŞİM HİZMETLERİ VE TİCARET

NARYEX BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ TİCARET

SUPERPAY TEKNOLOJİ

 

 

Stj. Av. Reha Özer